E-kaubanduse ja teenuste käibemaksuga maksustamise erikorrad OSS ja IOSS

KELLELE ON SEE VAJALIK?

Käibemaksukohuslasena registreeritud ettevõte, mis omab veebipoodi, võib lihtsustada piiriüleste müükide protsessi, pakkudes tooteid otse tarbijatele. Sellisel juhul käsitletakse ettevõtet justkui ta oleks nii kaupade ostja kui ka edasimüüja. Inglise keeles nimetatakse seda tüüpi veebipoode "deemed supplier" ehk eeldatava tarnijana.

Erireeglite kasutamine lubab ettevõtetel deklareerida ja tasuda piiriüleste jaemüükide käibemaksu oma asukohariigis ühe deklaratsiooni alusel, ilma et peaks end käibemaksukohustuslasena registreerima igas liikmesriigis, kus asuvad tarbijad.

Kaugmüük jaguneb kaheks etapiks: esmalt müüakse kaupa veebipoe omanikule (B2B) ja seejärel edasimüüakse see lõpptarbijale (B2C).

OSS ja IOSS erikordade kasutamine on vabatahtlik. Erikorra rakendamiseks tuleb esitada avaldus maksuametile.

Eesti ettevõtted (käibemaksukohustuslased) saavad esitada avalduse e-MTA keskkonnas, valides "Registrid ja päringud".

Kui ettevõte ei soovi erikorda kasutada, peab ta registreerima end käibemaksukohustuslasena nendes riikides, kus asuvad lõpptarbijad (kui ei kasutata OSS erikorda), ning teostama tavapärase tolliprotseduuri imporditud kaupadele (kui ei kasutata IOSS erikorda).

OSS erikord

OSS erikord on rakendatav Eestis asuva kauba müümisel ELi välisele lõpptarbijale, kui ettevõtte asukoht on väljaspool ELi. Erikorra valinud ettevõte deklareerib ja tasub käibemaksu Eesti maksuametile.

IOSS erikord

IOSS erikorda saavad kasutada ettevõtted, mis müüvad kaupu ELi lõpptarbijatele, imporditud riikidest väljaspool ühendust. Registreerimisriik jagab IOSS registreerimisnumbrit kõigile ELi maksuhalduritele.

Erikorra kasutamisel peab ettevõte meeles pidama, et see kehtib ainult alla 150 euro väärtusega kaupadele, mis ei kuulu aktsiisikaupade hulka.