Kuidas maksuvabalt ettevõttest raha välja võtta?

Ettevõttest tulu kättesaamine maksuvabalt on võimalik mitut moodi. Paljud ettevõtjad jätavad kasutamata erinevad riiklikud maksusoodustused, kuna pole neist lihtsalt teadlikud. Tegelikult on mitmeid kulusid, mis on ettevõtte jaoks maksuvabad ja mida ettevõtja võib vabalt hüvitada ka endale kui juhatuse liikmele ja/või töötajale kui eraisikule. Allpool on loetelu kõigist võimalikest viisidest.

Isikliku auto kasutamise hüvitis

Firma võib tööks tehtud sõitude ja isikliku auto kasutamise eest maksuvabalt hüvitada kuni 335 eurot kuus, kuid see kehtib ainult sõidupäeviku alusel. Kui makstakse rohkem, siis maksustatakse see nagu palk. Juhul, kui ettevõte on aasta jooksul teinud isikule auto kasutamise eest väljamakseid, on vaja järgmise aasta 1. veebruariks esitada deklaratsioon INF 14.

Kodukontori kulud

Kui teed kodus ettevõtte tööd ja selleks on eraldi ruum, võib kõik kontorikulud 100% ettevõtte kuluks kirjutada. Kui eraldi ruumi ei ole, tuleb kulud jagada proportsionaalselt ülejäänud kodukuludega. Tavaline jagunemine on kuni 50/50. Hüvitada võib kommunaalkulusid, osa üürist, kui see tasutakse, ja kõiki kontoris vajalikke tarbeid. Kodukontori kulud hüvitatakse juhatuse otsusega kuludokumendi alusel.

Koolituskulud

Tööülesannetega seotud koolitused, raamatud, veebinarid, konsultatsioonid ja konverentsid on maksuvabad, kui on otsest vajadust ettevõttes või need on vajalikud töötajale töökohal toimetulekuks. Selliseid koolitusi ja teisi harivaid meetodeid saab maksuvabalt kanda ettevõtte kuludesse, olgu see siis töötaja, ametniku, juhatuse liikme või mitteresidendi püsiva tegevuskoha juhi puhul.

Lähetuse päevarahad ja muud seotud kulud

Tööandja võib saata töötaja (kaasa arvatud juhatuse liikme) tööülesannete täitmiseks väljapoole töölepinguga määratud töökoha piire. Lähetus ei tohi kesta üle 30 päeva, kui ei ole kokku lepitud pikemat aega. Lähetuse eest makstakse päevarahasid, millest esimese 15 päeva eest võib maksta 50 eurot päevas ja edasi 32 eurot päevas. Päevarahad on maksuvabad. Lähetusega seotud muud kulud, nagu majutus, lennupiletid ja messi/konverentsi kulud, tasub samuti ettevõte. Kõik kulud hüvitatakse tõendava dokumendi alusel ja lähetuse kulud deklareeritakse lähetuskorralduse ning kuluaruande alusel.

Terviseedenduskulud

Tervise- ja spordikulud on maksuvabad ning neid hüvitatakse kuni 100 euro ulatuses töötaja kohta kvartalis. See kehtib töölepinguga töötajate, juhatuse liikmete, ametnike, VÕS lepinguga töötajate ja FIEde puhul, kes müüvad tööandjale kaupu pikema aja jooksul. 100 eurot arvestatakse koos käibemaksuga ja aluseks on kuludokument. Terviseedenduskuludena hüvitatakse rahvaspordiürituste osalustasud, regulaarsed sportimis- ja liikumiskohad, ravikindlustuslepingu kindlustusmaksed ja ka taastusraviarsti, füsioterapeudi, logopeedi või psühholoogi teenused, kui need on osutatud vastava kutsega spetsialisti poolt. Makstud toetused tuleb deklareerida järgmise aasta INF 14 3. osa deklaratsioonis.

Vastuvõtukulud

Vastuvõtukulud hõlmavad ettevõtte poolt tehtud kulusid seoses külaliste või koostööpartnerite toitlustamise, majutamise, transpordi või meelelahutusega. Maksuvabad on kuni 2% sotsiaalmaksuga maksustatud väljamaksetest ja 32 eurot kalendrikuus.

Näiteks, kui firma igakuine palgafond on 3000 eurot, on ühe kuu maksuvaba vastuvõtukulu summa 3000 x 0,02 + 32 eurot ehk 92 eurot. Kui igakuiselt ei ole selliseid kulusid tehtud, võib korraldada ühe suurema vastuvõtu aasta lõpus ja kasutamata jäänud soodustust summeerida. Vastuvõtukulud deklareeritakse TSD lisas 5.

(Reklaam)kingitused

Reklaami eesmärgil tehtud kingituste maksuvaba piirmäär on 10 eurot ilma käibemaksuta. Kui kingituse hind ületab seda, näiteks 11 eurot + käibemaks, siis tuleb maksta erisoodustusmaksu 20/80 ehk 3,30 eurot. Reklaamkingituste kulu deklareeritakse TSD lisas 5.

Ettevõttest tulu saamine on võimalik mitmel viisil. Kui on küsimusi, võtke meiega ühendust!